Updated: 03-10-2015 Please subscribe in the register Datsun Fairlady Roadster

HOME CONTACT

U wilt een Fairlady aanschaffen, maar geen idee waar op te letten? Hier een lijst met de gouden regels en een nuttig restauratieverslag.

modellen

S211, SPL212, SPL213, SP(L)310, SP(L)311, SR(L)311. De L staat voor linksgestuurd, als de L ontbreekt is het een rechts gestuurde uitvoering.

Folders en advertenties van diverse modellen uit vervlogen tijden.

Hoe het allemaal begon met Datsun. Merlin heeft een uitgebreide website startend vanaf de jaren ‘20.

aankooptips
folders
race&rally

De Datsun roadster heeft een flinke historie, o.a. de Tulpenrallye, Monte Carlo, SCCA, enz.

folders race&rally modellen aankooptips
Datsun Fairlady - Home

Een in Amerika getrainde ingenieur, genaamd Sotaro Hashimoto, startte de "Kwaishinsha Company" met de specifieke bedoeling om auto's te produceren in Japan. Zijn drie financiers waren Kenjiro Den, Rokuro Aoyama en Metaro Takeuchi. Om zijn drie financiers te eren heeft Sotaro zijn eerste auto naar hun vernoemd door hun initialen van hun achternamen samen te voegen; DAT.

DAT betekend in Japans ook "hare", (wat volgens mij haas betekend, of dat weer op snelheid geduid heeft weet ik niet). Na heel wat naamsveranderingen en fusies ondergaat de firma in 1930 een financiële reorganisatie. Een nieuwe serie kleine auto's geeft de doorslag om een nieuwe firma naam te nemen. Omdat elke nieuwe auto is ontwikkeld uit een oud model, word elk "kind" van DAT dus DATSON. Uiteindelijk in 1932 of '33 word de naam veranderd naar DATSUN. Er worden twee mogelijke redenen aangegeven voor deze uiteindelijke naam:

- Het woord "SUN" betekend verlies of ongewilde gebeurtenis, misschien dat daarom de firmanaam is veranderd nadat een orkaan de nieuwe DAT fabriek had overstroomd.

- Het woord "SUN" betekend ook zon, wat wellicht verwijst naar de zon die op Japanse nationale vlag prijkt.

Alle sportmodellen die in de toekomst van de band rollen worden in Amerika met modelnummers aangeduid terwijl ze in  geboorteland Japan, Fairlady genoemd worden. De oorsprong van de naam  Fairlady ligt bij een musical. Het verhaal gaat dat toen de Nissan voorzitter dhr. Kawamata, Amerika bezocht nadat men Datsuns begon in te voeren, naar een musical (genaamd My Fair Lady) ging op Broadway en daar zo van onder de indruk was dat hij besloot de nieuwe serie sportwagens om die reden Fairlady te noemen. Aangezien Fairlady niet klinkt voor een stoere open sportwagen werd dit in het buitenland omgedoopt naar Sports met vervolgens 1500/1600/2000  ervoor. Bijv; Datsun 1600 Sports.